Maszyny do produkcji peletu – temperatura i ciśnienie granulowania
Temperatura zmienia się w trakcie procesu granulowania paszy. Wysoka temperatura jest stosowana podczas kondycjonowania, aby promować wchłanianie wilgoci do paszy. Naukowcy odkryli, że temperatury między 50°C a 90°C poprawiają jakość peletek i poprawiają strawność skrobi, suchej masy i surowego białka. Producenci kondycjonują paszę w temperaturze 78 – 80°C, chociaż różni się to w zależności od rodzaju paszy, np. wysoka zawartość skrobi, błonnika lub białka, wrażliwa na ciepło i więcej.
Czynniki wpływające na jakość peletu
W tym zakresie temperatur wilgoć z pary jest odpowiednio absorbowana przez paszę i ułatwia żelatynizację skrobi, wiązanie cząstek i poprawia się strawność. Stosowane jest ciśnienie, które występuje, gdy pasza jest wciskana do matrycy. Wynikające z tego tarcie generuje energię cieplną, która czasami przekracza ciepło zastosowane podczas kondycjonowania i wpływa na zawartość wilgoci w paszy poprzez wypłukiwanie wody, która nie została w pełni wchłonięta.
Ciśnienie jako część granulowania
Podczas procesu granulowania ciśnienie występuje w kilku formach. Po pierwsze, para jest aplikowana podczas kondycjonowania pod ciśnieniem. Zwiększanie ciśnienia pary zmniejsza wielkość kropel wilgoci, czyniąc ją bardziej parą. W tej postaci gazowej wilgoć jest łatwiej wchłaniana. Po drugie, na paszę wywierany jest nacisk, gdy kondycjonowany zacier jest wtłaczany do matrycy. Wilgoć, która nie została wchłonięta przez paszę, ulatnia się z powodu tarcia spowodowanego ciśnieniem mechanicznym w matrycy. Jednak otwory matrycy mogą zostać zablokowane, jeśli wilgotność jest zbyt wysoka lub zbyt zmienna.
Jakość pelletu zależy od wilgotności, temperatury i ciśnienia. Jednak temperatura i ciśnienie są częściowo kontrolowane przez odpowiednie zarządzanie wilgocią.
Optymalizacja procesu granulowania
Kluczem do wydajnego procesu peletowania jest określenie optymalnego kompromisu między zużyciem energii a jakością peletu, przy jednoczesnym wytwarzaniu pożądanej wydajności. Na proces granulowania wpływa wiele czynników, od dodawania pary po ustawienia granulatora i obciążenie silnika.
Dodanie większej ilości pary poprawia żelatynizację, a posiłek można lepiej granulować. Skutkuje to wyższą wydajnością, lepszą jakością i mniejszym zużyciem energii. Ilość pary, którą można dodać, jest ograniczona, ponieważ dodawanie zbyt dużej ilości pary może spowodować poślizg wałka i doprowadzić do przestoju spowodowanego zablokowaniem młyna.