Vianesse BODY SHAPE

Vianesse BODY SHAPE – wprowadzenie protein do diety jest korzystne?

Niewiele składników odżywczych jest tak ważnych jak białko. Niewystarczająca ilość wpłynie na twoje zdrowie i skład ciała. Jednak opinie dotyczące tego, ile białka potrzebujesz, są różne. Większość oficjalnych organizacji żywieniowych zaleca dość skromne spożycie białka.

Może wspomagać odchudzanie i zapobiegać przybieraniu na wadze

Białko jest ważne, jeśli chodzi o utratę wagi. Jak być może wiesz, musisz spożywać mniej kalorii niż spalasz, aby schudnąć. Dowody sugerują, że spożywanie białka może zwiększyć liczbę spalanych kalorii poprzez zwiększenie tempa metabolizmu (spalanie kalorii) i zmniejszanie apetytu (spalanie kalorii). Wykazano, że spożywanie 25–30% całkowitej dziennej dawki kalorii z białka zwiększa metabolizm nawet o 80–100 kalorii dziennie w porównaniu z dietami o niższej zawartości białka.

Jednak najważniejszym wkładem białka w utratę wagi jest prawdopodobnie jego zdolność do zmniejszania apetytu, co prowadzi do zmniejszenia spożycia kalorii. Białko lepiej niż tłuszcz lub węglowodany zapewnia uczucie sytości. W jednym badaniu z udziałem otyłych mężczyzn, spożywanie 25% kalorii z białka zwiększało uczucie sytości, a także zmniejszało ochotę na nocne przekąski i obsesyjne myśli o jedzeniu odpowiednio o 50% i 60%. W innym 12-tygodniowym badaniu kobiety, które zwiększyły spożycie białka do 30% kalorii, zjadały o 441 mniej kalorii dziennie i straciły 11 funtów (5 kg), po prostu dodając więcej białka do swojej diety.

Budowa masy mięśniowej

Ponadto białko nie tylko pomaga w utracie wagi – może również zapobiegać przybieraniu na wadze. W jednym badaniu niewielki wzrost spożycia białka z 15% do 18% kalorii zmniejszył ilość tkanki tłuszczowej odzyskanej po utracie wagi o 50%. Wysokie spożycie białka pomaga również budować i zachować masę mięśniową, która spala niewielką liczbę kalorii przez całą dobę.

Spożywanie większej ilości białka znacznie ułatwia trzymanie się dowolnej diety odchudzającej — czy to wysokowęglowodanowej, niskowęglowodanowej, czy czegoś pomiędzy. Według wspomnianych wcześniej badań spożycie białka na poziomie około 30% kalorii może być optymalne dla utraty wagi. Odpowiada to 150 gramom dziennie dla osoby na diecie 2000 kalorii. Możesz to obliczyć, mnożąc spożycie kalorii przez 0,075.